Enriching the Social Sciences

Social Sciences Hall, Central Connecticut State University

New Britain, Connecticut

Opening in time for the start of the 2013/2014 academic year, this new 4-story building created the opportunity to both centralize a number of academic departments and bring together two distinct areas of the Central Connecticut State University campus, while providing new green space for the community.

 

Designed to fit seamlessly into the campus environment and to tie together upper and lower quad areas, the building also replaced a service road with a new green area.

 

Home to the Departments of Anthropology, History, Political Science, Sociology, and Geography, the design and construction team created labs and teaching spaces as a mix of classrooms, seminar spaces, and flexible conference spaces equipped for different levels of digitally supported instruction. The facility also includes lecture, seminar and library rooms; computer labs, faculty offices, lounge areas, departmental support and display spaces.

 

BVH’s design utilizes modern energy-efficient building systems, which contributed to the building's LEED Gold certification and compliance with the new Connecticut High Performance Building regulations. All systems utilize the existing campus infrastructure, including the campus steam, chilled water, electric, water, fire protection, fire alarm and telecommunications.

 

Architect

Stantec

 

Size / Cost

75,000 SF / $25 million

 

Certification

LEED Gold

 

Services

Civil, structural, mechanical, electrical and plumbing/fire protection