Repurposing a Historic Building into a Judicial Facility

State of Connecticut Superior Courthouse

Waterbury, Connecticut

An example of exemplary justice design, the State of Connecticut's Superior Courthouse in Waterbury, CT combines new construction with the adaptive reuse of a landmark Anaconda American Brass Company Building.

 

The five-story criminal courthouse with an attached 240-car parking garage helps reinforce the law’s role while advancing the delivery of critical public services.  Maintaining the existing building's historical integrity during construction was critical to the project budget and success. The structure was repurposed for office and support space and the new construction incorporates the courtrooms, jury rooms and holding cells. In addition to the design work, BVH performed the necessary field inspection of the steel and concrete construction for special inspection requirements.

 

This design/build project was constructed on an aggressive fast-track schedule and completed two months ahead of schedule without any change orders.

Architect

JCJ Architecture

 

Size / Cost

120,000 SF / $24 million

 

Services

Civil, structural, mechanical, electrical and plumbing/fire protection