Long-Awaited Improvements

Working closely with the University Planning, Design and Construction Department, along with the Athletics Department, BVH is providing engineering design to replace the outdated facilities with new stadia for the University’s Division I soccer, baseball and softball programs. The project also includes a new performance center consisting of locker rooms, offices, training space, strength and conditioning equipment, and associated conference and support spaces.

Infrastructure improvements for these and other facilities in this area of campus is also underway, with construction of the stadia and performance center slated for completion by Fall of 2020. The project conforms to Connecticut High Performance Building Code regulations and is registered as a LEED project with a target of Certified.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

New Recreational Center for the Blue Devils

BVH is providing civil, structural, MEP and technology design services for this project that includes the construction of a new 70,000 SF recreation center on the CCSU campus at Ella Grasso Boulevard and Kaiser Drive.  The present 34,000 square foot air supported fabric structure comprise the north wing of the facility will be dismantled and replaced by a new multi-story structural steel frame building.

The new recreational center will create a new complex for the recreational, athletic and educational needs of the 12,000 CCSU students as well as faculty and staff.  The facility is anticipated to provide squash, racquetball, basketball and multi-purpose courts; as well as an elevated wellness track; exercise and fitness areas; studio space; offices and meeting rooms; and restroom, shower and locker facilities.

The project will also renovate the existing Kaiser Hall gymnasium to include the construction of a first and second floor entrance to the gymnasium; construction of a new 500 seat second floor air conditioned Press Box and VIP seating area.

All improvements will meet ADA standards and comply with CCSU facility standards.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Improving a Campus’s Aging Infrastructure

Northfield Mount Hermon is a co-ed independent boarding school for students in grades 9-12. Founded in 1879, the distinguished school is located on the banks of the Connecticut River in western Massachusetts. Contending with an aging infrastructure, NMH commissioned BVH to replace extensive sections of steam and condensate piping.

BVH produced an infrastructure master plan the school utilized to establish manageable building and infrastructure development projects throughout the campus, including the following:

Steam and Condensate Replacement – BVH replaced the main steam and condensate piping that runs throughout campus.

Cottage Row – BVH designed steam and condensate piping to support additions to residences and re-routing of utilities. The design improved grading and storm drainage.

Admissions Building – BVH designed steam and condensate piping to support the new admissions building. The scope also included the re-route of the campus steam and condensate leg around the new building.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Transforming a Campus Infrastructure

UConn’s Avery Point Campus opened in 1967 on a site that previously had been a Coast Guard training facility. With spectacular views overlooking the Long Island Sound, the Avery Point campus is home to the Connecticut Sea Grant College Program, Project Oceanology, the National Undersea Research Center, and the Long Island Sound Resource Center.

As a result of $50 million in renovations and additions under the UConn 2000 infrastructure improvement program, the campus has undergone major transformations, including a new Student Center and updates to the Marine Sciences and technology facilities.

As part of this campus improvement program, BVH was commissioned to replace 1,450 linear feet of steam and condensate piping that ran through the heart of the campus. Due to the close proximity to the tidal waters, this project presented a challenging task to move the existing condensate traps from the underground manholes to above ground structures.

BVH provided an innovated design to provide drip legs that were integrated with the pre-manufactured piping system. This allowed the trap stations to be placed above ground and out of the ground water.

BVH is also part of the design team commissioned to demolish the Coast Guard buildings on site.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Integrated Design for a Public Campus

Located on a 168-acre campus bordering New Haven and Hamden, more than 8,000 undergraduate students are enrolled each year at Southern Connecticut State University. In order to serve the future needs of the campus, BVH was commissioned to study and design SCSU’s entire campus heating and electrical infrastructure.

After performing a Campus Energy Master Plan, BVH provided engineering design services for replacement of the campus’ entire heating and electrical distribution system. The heating system work involved design of a new high temperature hot water boiler plant with a total capacity of 130-million BTU/Hr. and the design of an entirely new underground heating distribution system, including all required tie-ins at each building. The distribution piping (approximately 25,000 linear feet) was routed in an efficient manner and with consideration given to several other projects already under design or construction and several additional projects projected to occur over the next 10 years.

The electrical system work included the design of a new primary electrical distribution system throughout the entire campus, including all required building tie-ins. The electrical design also included the conversion of the entire West campus from 4,160 to 13,800 volts, as well as a conversion from a radial to a loop distribution system.

Because BVH performed both building design and site design services, the firm was uniquely qualified to provide a level of coordination and service that is more difficult to achieve when separate site and building design firms are used. Acting as the prime consultant, BVH maintained both the design schedule and budget for the project, and successfully balanced the needs of many constituencies to achieve a design acceptable to all.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Robust Infrastructure for Campus Growth

Nestled in the Connecticut River Valley of western Massachusetts, Amherst College is widely regarded as one of the premier liberal arts colleges in the nation. With 1,600 students enrolled on campus, a robust infrastructure is needed to support the myriad of academic buildings, sports and student use facilities, and dormitories on campus.

In conjunction with the Master Plan, BVH designed an upgrade of all existing site utility systems at Amherst College, including steam and condensate piping, medium voltage site electrical distribution, site fire protection, site domestic water services, site sanitary sewer, site storm water, and conduits and manholes for site communications.

The site utility assessment determined that the steam plant had sufficient capacity, but the chilled water plant and electrical systems required more capacity. A study on the chiller plant and comparison of electric, steam and gas engine systems resulted in the decision to install an 800-ton variable speed centrifugal chiller. Existing electric and steam absorption chillers were also modified, along with new chilled water pumps and controls for variable speed pumping, to create a unified plant.

The entire medium voltage distribution system was upgraded from 4,800 volt to 13.8 kV with phasing designed into the documentation. Campus-wide, the low voltage raceway and cabling systems were replaced for telephone, data, fire alarm network, security and temperature controls. A new fire pump with distribution to the upper campus area was installed for required fire protection pressures for several planned dormitory upgrades. Buried steam, chilled water and domestic water piping were also upgraded in coordination with the study.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

World-Wide Campus for Sports

BVH has engineered numerous building and site improvement projects on the vast campus of ESPN, the world-wide sports TV entertainment network. Our portfolio includes:

We provided full site engineering design for Building 12, a $20-million, four-story office building with 350 parking spaces. Our work included electric, telecommunications, domestic water, fire protection and sanitary to the building and the surrounding grading, drainage, roadway and walkway design.

We performed engineering design for the utilities and the site work for Building 4, a three-story administrative and welcoming building for ESPN visitors, as well as for the new “campus green” in the heart of west campus. BVH’s scope of services included electric, telecommunications, domestic water, fire protection and sanitary, as well as the surrounding grading, drainage, roadway and walkway design.

The dining facility expansion created an area that can be opened to the exterior in warmer climates. The expansion is adjacent to a new outdoor dining plaza.

BVH was the design engineer for the site work, grading, storm drainage and site utilities for the 10,000-SF Central Emergency Generator Facility 2, built to accommodate ESPN’s growing program space. The site utilities included extensive electrical interconnections between CL&P and ESPN’s existing Central Emergency Generator Facility, as well as telecommunications, domestic water, fire protection and sanitary.

We have designed 1,250 new parking spaces to accommodate ESPN’s ongoing expansion.

As part of ESPN’s Master Plan, BVH converted a street into pedestrian space that bisects the east and west campus. Our scope extended the town roadway, created a cul-de-sac, and designed an infrastructure system for the undergrounding of electric, telephone and cable utilities.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Moving to Greater Heights of Distinction

UConn’s investments in its facilities and infrastructure are among the major contributors to UConn’s growing reputation for academic excellence and its emergence as a leader in higher education, and BVH has played a key role in in making crucial updates.

BVH has a ten year prime contract with the University of Connecticut to analyze and upgrade the Storrs Campus utility infrastructure to support the Campus Master Plan. As a result of these analyses, BVH is designing both capacity and reliability improvements for the existing underground utilities and energy supply (chillers, boilers and power generation) equipment.

With BVH acting as UConn’s utility representative to work with various teams on different building projects, the Framework Project identifies when various infrastructure projects need to be designed and constructed to support required building services. For parts of the campus, new tunnel sections have been added and existing tunnel systems have been extended. In other areas, direct buried distribution piping has been specified in pre-insulated piping systems. As a general practice, normal and primary electric infrastructure are routed outside of tunnels in concrete encased ductbank.  Temporary services (generators, chillers, boilers) are specified when necessary to ensure smooth transition and integration of utilities to new building services. Proper inspection and testing of all systems as part of a thorough commissioning process are essential prior to energization of all distribution systems.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Hidden Infrastructure Within Campus

In 2002, Central Connecticut State University embarked on a remarkable infrastructure construction project that would not only greatly improve how the campus operated but also create a beautiful new setting for the CCSU community.

For many years, CCSU had an antiquated steam heating system that was inadequate for its 3 million-square-foot campus and certainly wouldn’t provide for the university plans to grow by another 1-million-square-feet.

As prime designer, BVH designed the 2,000-foot main underground utility tunnel to connect 36 campus buildings to a new energy center. The tunnel, successfully built through the middle of an active college campus, provided the means for several significant infrastructure upgrades including water, sanitary sewer, storm sewer, natural gas, telecommunications and electric service.

BVH’s tunnel design relocated the campus’ primary electrical services, created a new buried, concrete-encased duct bank distribution system, and removed he existing high-voltage distribution lines that traversed the campus. BVH also designed the relocated steam and condensate, telephone, data, fire alarm, and communications utilities, as well as the new chilled water distribution piping inside the new tunnel. As well, BVH designed the hot and chilled water direct buried systems that connect to the tunnel systems and run to each building.

The tunnel project also provided significant site improvements and landscape enhancements for CCSU. Building the tunnel required digging a city street that cut through the campus, which was later replaced by a large, campus common with green spaces and a water feature. Students now have an inviting system of walkways and outdoor sitting areas that connects the campus buildings, all while covering the new state-of-the-art utilities underneath.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

SportsCenter’s New Home

Digital Center 2 (DC-2), a 194,000-square foot facility in Bristol, Connecticut, is the new home to ESPN’s SportsCenter, the network’s signature show, along with its NFL programming. One of the world’s most advanced TV production facilities, this high-tech complex includes 5 studios, 115 screens, and an interactive video floor. Moreover, DC-2 was built to easily accommodate new video formats as they develop.

With the goal of achieving LEED certification, a difficult task for a production studio, the building is oriented to minimize the amount of heat absorption from the sun. Other energy-savings features include using sustainable building materials, installing renewable energy systems, and utilizing LED bulbs throughout the facility, which is projected to reduce the building’s energy consumption by 70 percent compared to Digital Center 1, built in 2004.

BVH provided the civil engineering design, structural threshold peer review and commissioning services for this $178-million facility. The scope included design of a hydronic snowmelt system surrounding the facility that absorbs heat in the summer and melts snow in the winter.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */