A Practice Facility for National Champions

With more 15 NCAA National Championships—4 for the men’s team and a whopping 11 for the women, the UConn Huskies is home to one of the most successful basketball programs in the nation.

Champions need great practice facilities, and in 2014, the new  Werth Family UConn Basketball Champions Center opened its doors. The new multi-purpose training facility provides two indoor NCAA practice courts, meeting rooms, training and education spaces, locker rooms, offices and miscellaneous support areas.

Telecommunications pathways, cable infrastructure design and specifications for the voice, data and CATV networks are a part of our design, as well as telecommunications room design including equipment rack layouts.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Long-Awaited Improvements

Working closely with the University Planning, Design and Construction Department, along with the Athletics Department, BVH is providing engineering design to replace the outdated facilities with new stadia for the University’s Division I soccer, baseball and softball programs. The project also includes a new performance center consisting of locker rooms, offices, training space, strength and conditioning equipment, and associated conference and support spaces.

Infrastructure improvements for these and other facilities in this area of campus is also underway, with construction of the stadia and performance center slated for completion by Fall of 2020. The project conforms to Connecticut High Performance Building Code regulations and is registered as a LEED project with a target of Certified.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

A Family Destination for Fitness and Well-being

The new Indian Valley YMCA serves one of the fastest growing regions in Connecticut. The new 42,000 SF facility includes an 8-lane, 25-yard competition pool and a warm water family pool and whirlpool. The facility also includes a 5,000 SF fitness area plus spinning and aerobic rooms and associated support spaces.

Designed to utilize sustainable features, the project was planned to allow for future expansion to over 65,000 SF which includes a gymnasium, teen center, climbing wall, and community spaces.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Addressing Utility & Infrastructure Needs

BVH has performed many civil/site engineering services for Yale University, including the following projects:

  • BVH designed the underground site utilities that serve Branford and Saybrook Colleges and connect to the campus’ utility network. Our design includes underground steam, water, electrical, and data/telecommunications distribution, as well as separation of sanitary and storm systems. Site drainage included courtyards and moat areas. The specific challenges of this project were coordinating all utilities in the horizontal and vertical dimensions while preserving the campus’ historical character throughout the upgrade, and maintaining operation of existing utilities throughout construction.

  • Renovation of Pierson College included utility upgrades and comprehensive life cycle renovations to this 140,000-SF residential college.

  • Jonathan Edwards College, a 150,000-SF renovation and courtyard addition, included underground steam, water, electrical, and data/telecommunications distribution, as well as separation of sanitary and storm systems for kitchens. Site drainage included courtyards and moat areas.

  • 13,000 SF of renovations and a 17,000-SF addition for Yale’s Anthropology Building. The project provided new high-tech mechanical and electrical systems, upgraded central utilities, and included site improvements to the historic, three-story academic building.
/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Robust Infrastructure for Campus Growth

Nestled in the Connecticut River Valley of western Massachusetts, Amherst College is widely regarded as one of the premier liberal arts colleges in the nation. With 1,600 students enrolled on campus, a robust infrastructure is needed to support the myriad of academic buildings, sports and student use facilities, and dormitories on campus.

In conjunction with the Master Plan, BVH designed an upgrade of all existing site utility systems at Amherst College, including steam and condensate piping, medium voltage site electrical distribution, site fire protection, site domestic water services, site sanitary sewer, site storm water, and conduits and manholes for site communications.

The site utility assessment determined that the steam plant had sufficient capacity, but the chilled water plant and electrical systems required more capacity. A study on the chiller plant and comparison of electric, steam and gas engine systems resulted in the decision to install an 800-ton variable speed centrifugal chiller. Existing electric and steam absorption chillers were also modified, along with new chilled water pumps and controls for variable speed pumping, to create a unified plant.

The entire medium voltage distribution system was upgraded from 4,800 volt to 13.8 kV with phasing designed into the documentation. Campus-wide, the low voltage raceway and cabling systems were replaced for telephone, data, fire alarm network, security and temperature controls. A new fire pump with distribution to the upper campus area was installed for required fire protection pressures for several planned dormitory upgrades. Buried steam, chilled water and domestic water piping were also upgraded in coordination with the study.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Moving to Greater Heights of Distinction

UConn’s investments in its facilities and infrastructure are among the major contributors to UConn’s growing reputation for academic excellence and its emergence as a leader in higher education, and BVH has played a key role in in making crucial updates.

BVH has a ten year prime contract with the University of Connecticut to analyze and upgrade the Storrs Campus utility infrastructure to support the Campus Master Plan. As a result of these analyses, BVH is designing both capacity and reliability improvements for the existing underground utilities and energy supply (chillers, boilers and power generation) equipment.

With BVH acting as UConn’s utility representative to work with various teams on different building projects, the Framework Project identifies when various infrastructure projects need to be designed and constructed to support required building services. For parts of the campus, new tunnel sections have been added and existing tunnel systems have been extended. In other areas, direct buried distribution piping has been specified in pre-insulated piping systems. As a general practice, normal and primary electric infrastructure are routed outside of tunnels in concrete encased ductbank.  Temporary services (generators, chillers, boilers) are specified when necessary to ensure smooth transition and integration of utilities to new building services. Proper inspection and testing of all systems as part of a thorough commissioning process are essential prior to energization of all distribution systems.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

21st Century Campus Transformation

UMass Boston is committed to becoming a student-centered, urban public research university of the 21st century, and is making significant improvements to enhance the student experience and improve connections with its neighbors. BVH was awarded the contract for the final design and construction administration of the university’s Utility Corridor and Roadway Relocation project, an important transformative start of more than $700 million in new facilities and infrastructure construction on the campus over the next 25 years.

As prime consultant, BVH’s scope of work included the design of a new roadway network to improve overall traffic circulation and pedestrian connections, and a campus-wide utility corridor ‑ including hot and chilled water piping, domestic and fire protection piping, medium voltage electric, telecommunications, sanitary and gas ‑ to improve utility services to existing and future buildings.

BVH performed a study of UMass Boston’s campus utilities, including Chilled Water, Low Temp Hot Water, Primary Electric, Gas, Fire Protection, Domestic Water, Technology, Sanitary and Storm.  The study focused on reconciling conditions, capacity and green initiatives for each system as specifically related to implementing the campus master plan. Several new efficiencies and potential green initiatives were found in particular, how the central plant relates with each individual building connection.

An important factor established is to seamlessly coordinate building loads with the plant operations and maintaining high building delta T’s and taking advantage of sea water for free condenser water cooling. The project also took into account maintainability and reliability through redundant loop configured systems.

After this study, BVH performed MEP engineering design for the utility plant upgrade, as part of the Utility Corridor and Roadway Relocation project.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Improving the Courthouse Experience with Design

Today’s well-designed courthouse facilities should provide accessibility and security while allowing the judicial process to move forward with efficiency. The new Litchfield Courthouse encompasses all of these design features and more.

Opening in 2017, this new complex replaces the former courthouse located in Litchfield. Security and amenities are superior in the new building, which consolidates four separate divisions of the court system into one facility.

The new courthouse houses civil, criminal, family and juvenile courts and all the requisite support spaces. It also contains a protected sally port and holding area for prisoners, a law library, a public defenders’ space, a judicial marshal’s office and a State’s attorney’s office. The courthouse also features an attached two-story, 29,200-SF parking structure that accommodates 386 vehicles.

Litchfield Courthouse was designed to achieve LEED Silver Certification as well as the State of Connecticut’s High-Performance Building standards.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Updating a Historic Courthouse

Higher efficiency of court operations and improved health and safety of courthouse occupants are the main objectives of this comprehensive renovation to a historic, 100-year-old courthouse.

Originally built in 1912, the Salem Probate & Family Court is listed on the National Register of Historic Places. The project consisted of a complete gut renovation of the 50,000-SF, two-floor building and the redesign of a 20,000-SF addition more in keeping with the style and scale of the original building. The building’s interior was completely reprogrammed to meet current courthouse circulation standards.

All building systems were updated, including new fire protection system, gas boilers and water heaters, VAV air handling systems, DDC controls, electrical service, and generator. This project was designed to meet LEED Silver requirements.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */

Historic Restoration a Catalyst for Neighborhood Renewal

A catalyst for a neighborhood renewal in downtown Hartford, the renovations to the 321,500-SF State Office Building are the first major rehabilitation to the structure originally built in 1931. Located in the Elm Street Historic District and listed on the National Register of Historic Places, the project includes the restoration and renovation of the building exterior, renovation of the central exterior courtyard, and reconfiguration of the existing building entrances.

The first phase of this complex $200 million renovation involved the demolition of the Buckingham Street garage, which is being replaced with a 900-plus parking garage along with retail space. Renovations to the State Office Building includes the complete gutting of interior masonry walls, partitions, mechanical and electrical systems. A noteworthy upgrade is the replacement of 750 window air conditioners with a modern heating and cooling system. On most floors, existing offices will be reconfigured into modern, open floor plans.

The project is providing all new windows, HVAC, electrical systems, fire alarm and fire protection system, and telecommunication systems to be designed to meet current code requirements.  Replacements of elevator systems utilizing the existing elevator shafts.  All new mechanical systems will meet the latest energy efficient designs. The renovation includes improvement to security and handicapped accessibility. The new HVAC system will be connected to the capitol area energy loop.

/* Custom Archives Functions Go Below this line */ /* Custom Archives Functions Go Above this line */