Living & Learning by the Woods

University Hall, Westfield State University

Westfield, Massachusetts

Westfield’s campus is located in a wooded area on the edge of the Berkshire Hills. The project site was located near adjacent woods and on the corner of the University quad around which the entire campus is organized. The volume of the residence facility is divided into two large blocks. The first volume addresses the quad with an enormous “grand arch” feature, welcoming students to the complex and the natural environment around the site. University-wide functions fill the ground level, while each of the four residential floors above contains social lounges and quiet “perch” lounges overlooking the quad below. The materials and coloring of the building complement its natural surroundings.

 

The units within the residence hall are defined as semi-suites – shared living spaces which, while they do not include kitchens, do have refrigerators and microwaves. Students meals are served by a nearby dining common. Each of the suites will have room for four to six students. Four student suites will have one bathroom, and the six student suites will have two bathrooms. Constructed with environmentally-friendly materials and mechanical systems throughout, the hall provides significant energy and water savings, and is designed to meet the standards for a LEED Silver certification. The new facility provide the added benefit of freeing up space for renovations at other university buildings.

 

Architect

ADD Inc.

 

Size / Cost

130,000 SF / $55 million

 

Services

Mechanical, electrical, plumbing/fire protection engineering, technology and security systems design, as well as site utility engineering (electric and steam)